Kontaktlinser

Toriska linser

Toriska kontaktlinser vid brytningsfel

Du har svårt att se detaljer, du upplever skuggor runt till exempel text och kontraster blir oskarpa: då kan det vara så att ögat inte är helt sfäriskt runt. Du har då något som kallas astigmatism eller brytningsfel. Toriska kontaktlinser tar hänsyn till detta och möjliggör en skarp och klar syn. Som med alla kontaktlinser måste den toriska linsen provas ut av en optiker för att se att den passar just ditt öga.

Vad är ett brytningsfel?

Skillnaden mellan ett sfäriskt-synfel och ett astigmatiskt synfel är att ögat inte är helt sfärisk runt utan mer cylinderformat. Detta resulterar i ett brytningsfel i ögat, då ljuset inte bryts till en och samma punkt utan istället fördelas över näthinnan.

Det är sannolikt att du har astigmatism eller så kallat brytningsfel när objekt uppfattas förvrängda. Detta medför en sänkning av synskärpan. Toriska kontaktlinser korrigerar det så kallade astigmatiska synfelet.

Detta synfel uppstår ofta i kombination med närsynthet eller översynthet. Beroende på omfattningen av hornhinnans krökning är toriska kontaktlinser lämpliga för korrigering.

Vilka egenskaper & funktioner har toriska kontaktlinser?

Toriska kontaktlinser tar hänsyn till att ögat inte är helt sfäriskt runt och bryter ljusstrålarna korrekt, vilket resulterar i en tydlig och skarp syn. Särskilt viktigt är att en torisk lins sitter stabilt på ögat för att en optimal synskärpa ska uppnås. Detta säkerställs av tillverkarna genom olika system (stabiliseringszoner på kontaktlinsen eller tjockleksfördelningen som hos Biomedics).

Följande egenskaper tecknar dessa linser:

  • Du har en annorlunda krökning i ögat.

  • Formen påverkar styrkan och orienteringen, i vilken linserna bryter de infallande ljusstrålarna. För att kompensera hornhinnans krökning har toriska linser olika brytkrafter i olika riktningar.

  • Stabiliseringszoner finns för att linsen ska behålla sin position när du t.ex. blinkar med ögonen.

Varför är en kontaktlins-anpassning nödvändig?

Toriska linser måste liksom alla andra kontaktlinser anpassas exakt till respektive öga. Vid den individuella tillverkningen av toriska linser är det axiella och cylindriska värdet av astigmatismen viktigt utöver dioptrivärdet. En kontaktlinstillpassning är väsentlig för att undvika ögonskador eller andra problem och du bör definitivt göra detta hos en optiker.

En synundersökning mäter ögonens synskärpa. Resultatet ges i dioptrier. Denna enhet uttrycker brytningskraften hos ljusstrålar. Minusvärden motsvarar närsynthet och i receptet markeras de med ett minustecken ("-") före siffran. Plus-värden är för översynthet, och för det hittar du hittar ett plustecken ("+") framför värdet i ditt recept.

Förutom sfären mäts även cylindervärdet (CYL) och axeln (A, AX). Axelvärdet indikerar hur cylindern måste vara inriktad för att kompensera hornhinnans kurvatur. Båda ögonen kan ha olika axel- och cylindervärde.

Toriska linser för olika användningstider

Du känner igen toriska kontaktlinser på förpackningens etiketter "for astigmatism" eller "toric".

Linser för astigmatism finns tillgängliga för endags, veckovis eller månadsvis användning. Populära toriska endagslinser är till exempel Focus DAILIES Toric från Ciba Vision eller Soflens Daily Disposable Toric från Bausch & Lomb.

Toriska vecklinser erbjuds endast av Johnson & Johnson. Air Optix för Astigmatism, ACUVUE OASYS för Astigmatism från Johnson & Johnson och Biofinity Toric från Cooper Vision är populära produkter för toriska månadslinser.

Beställ dina toriska kontaktlinser online: din service i översikt

Hos Mister Spex hittar du ett omfattande sortiment av toriska kontaktlinser. I vårt sortiment har vi alla vanliga märken som Johnson & Johnson, Cooper Vision, Bausch & Lomb eller Ciba Vision.

Dra nytta av våra fördelar:

  • Långvariga lågpriser: Spara upp till 40% på linser

  • Supersnabb leverans

  • Fri frakt på beställningar över 500 kr

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo