Kontaktlinser

Progressiva linser

Multifokala kontaktlinser: alternativet till progressiva glasögon

Multifokala kontaktlinser eller så kallade progressiva kontaktlinser är det perfekta alternativet till progressiva glasögon. Framför allt hos personer från ungefär 40 års ålder är det helt normalt att ögats anpassningsförmåga avtar och för de som redan har ett synfel tillkommer den så kallade presbyopin. Med progressiva linser kan du lätt återfå synskärpan oberoende på avståndet - helt utan problem.

Vad är ålderssynthet och hur kan man korrigera den?

Påbörjande ålderssynthet är en naturlig process. Alla människor påverkas någon gång av det. Med stigande ålder, oftast från och med 40 års ålder, blir elasticiteten i ögats lins långsamt sämre. Ögat får svårare att anpassa sig till olika avstånd. Det märks när du plötsligt inte ser lika skarpt i ditt närområde, till exempel när du läser eller skriver. Om du inte har något synfel så kan ålderssynthet, som alltså även kallas presbyopi, lätt korrigeras genom användning av ett par så kallade läsglasögon. Nackdelen är att du måste ta på dig glasögonen varje gång du vill se skarpt på nära håll.

Om du redan när närsynt kan du oftast se bra på nära håll utan korrektion men för att se bra på alla avstånd samtidigt kommer du att behöva ett par progressiva glasögon eller så kallade multifokala kontaktlinser.

För vem är multifokala kontaktlinser lämpade och hur fungerar de?

Om du är närsynt och dessutom håller på att utveckla en ålderssynthet är multifokala kontaktlinser det rätta valet för dig. Multifokala kontaktlinser har till skillnad från ett par vanliga glasögon eller solglasögon den stora fördelen att du inte behöver bära med ett par extra läsglasögon. Ett par glasögon förändrar ansiktet inte bara optiskt, de har dessutom alltid ett visst avstånd till ögat, så att bilden alltid blir aningen mindre eller större jämfört med verkligheten. De progressiva-kontaktlinserna ligger direkt på ögat och hänger med i svängarna vid varje liten rörelse som ögat gör. För aktiva personer är multifokala linser därför mycket bra lämpade, då de inte hindrar rörelsefriheten. Progressiva kontaktlinser känner du igen på att namnen "multifocal" eller "for Presbyopia" dyker upp.

Principen med ett par progressiva glasögon är enkel: det övre området är för att se på avstånd, det nedre området för nära. Men hur går det med multifokallinser? Helt enkelt: Linsen är anpassad till båda avstånden. Vissa tillverkare placerar närområdet i mitten av linsen och fjärrområdet runt om. Andra tillverkare gör det precis tvärtom. En tredje variant är den cirkelformade växelvisa anordningen av synfälten. I samtliga fall förmedlas samtidigt en skarp och en oskarp bild till hjärnan - beroende på situation väljer hjärnan helt enkelt bort den oskarpa bilden.

En professionell rådgivning & tillpassning är förutsättning

En optiker kan rekommendera lämpliga progressiva kontaktlinser till dig med hänsyn till dina ögon och ditt synfel.

Detta är ytterst viktigt att göra denna kontroll och utprovning vid köp av multifokala kontaktlinser, oavsett om du använder kontaktlinser för första gången eller vill byta till progressiva linser på grund av ålderssynthet. Med fel linser riskerar du linser som du inte ser med, som inte passar ögonen och som med tiden kan skada ögonen. Även som erfaren användare av kontaktlinser bör du söka upp en optiker en gång om året för att kontrollera hur dina ögon mår och om din synförmåga har förändrats.

Tips: När man börjar med progressiva kontaktlinser är acklimatiseringsfasen längre än med vanliga kontaktlinser. Hjärnan behöver längre tid för att vänja sig vid de olika synintrycken.

Vilka varianter finns det på multifokala kontaktlinser?

Här på Mister Spex erbjuder vi följande alternativ:

  • Endagslinser, som du byter varje dag

  • Veckolinser, som du kan använda i upp till 14 dagar

  • Månadslinser, som du kan bära i upp till 30 dagar

  • Day and Night linser, som du kan sova med

Hos Mister Spex hittar du ett stort utbud på multifokala endagslinser från kända tillverkare. Till exempel Proclear 1 Day Multifocal från Cooper Vision eller DAILIES Aqua Comfort Plus Multifocal från Alcon / Ciba Vision. Har du torra ögon? Då är Biotrue ONE Day for Presbyopia från Bausch&Lomb ett bra val.

Multifokala veckolinser

Veckolinser är kontaktlinser, som du kan använda i upp till 14 dagar och skyddar ögat mot uttorkning. Veckolinser är en bra kompromiss mellan dagliga engångslinser och billiga månadslinser, speciellt om du lägger stor vikt vid hygien.

Månadslinser med progressiv funktion, high-tech linser för bäst tänkbara behaglighet

Har du torra ögon? Biofinity Multifocal från Cooper Vision är speciellt skonsamma för dina ögon. För extremt torra ögon erbjuder Mister Spex SofLens Multi-Focal från Bausch&Lomb. Denna tillverkare har också mycket unika multifokala linser i sitt utbud: PureVision Multi-Focal Day & Night. Dessa kan du använda dag och natt i upp till 30 dagar.

Beställ multifokala kontaktlinser online hos Mister Spex:

Hos Mister Spex hittar du märkeslinser som Air Optix Aqua, Biofinity, Dailies och Proclear. Njut av många fantastiska fördelar:

  • Permanenta lågpriser: Spara upp till 40% på linser

  • Supersnabba leveranstider

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo