Tillbaka till glasögonguide

Coronavirus - Vanliga frågor om ögonhälsa och hygien

1. Coronaviruset och ögon

Kan man få viruset via ögonen?

Skadliga bakterier kan komma in i kroppen genom näsa, mun och även genom ögonen. Exakt hur stor procentandel som tar sig in genom vilken del vet vi ännu inte. Vi rekommenderar därför att du inte rör vid ditt ansikte eller ögonen med otvättade händer. Du kan läsa mer om hur du bör tvätta dina händer här.

Källa: Folkhälsomyndigheten¹.

Kan ögonen också påverkas av viruset?

Enligt Folkhälsomyndigheten är de symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. Det finns alltså inga undersökningar som ännu tyder på att dina ögon påverkas av viruset.Läs mer om symtomen på covid-19 här²

Hur kan jag skydda mig mot viruset?

Vi rekommenderar att följa Folkhälsomyndighetens råd för att skydda sig mot viruset. Läs mer om hur du skyddar dig själv och andra här.³ Som en generell regel:

 • Minimera social kontakt så mycket som möjligt. Det vill säga umgås bara med personerna i ditt hushåll om möjligt.

 • Ifall du måste gå ut, håll ungefär 2 meters avstånd till alla människor.

 • Tvätta händerna regelbundet och noggrant. (Läs mer om hur du bör tvätta dina händer

   här.

 • Nys och hosta helst i en näsduk som du sedan kan kasta i en försluten papperskorg. Har du inte tillgång till en näsduk, hosta eller nys tätt i ditt armveck för att minimera spridning.

Kan sport och träning förebygga smitta av viruset?

Enligt Folkhälsomyndigheten har vissa grupper rapporteras ha ökad risk för allvarligare symtom vid smitta. Eftersom viruset är nytt vet vi fortfarande inte tillräckligt om vilka grupper som riskerar svår sjukdom. En genomgång av tillgängliga studier⁴ av covid-19 visar dock att hög ålder är den främsta riskfaktorn och personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen.Om du är frisk och kan utföra utomhusidrott i frisk luft har detta i allmänhet en positiv inverkan på din hälsa. Behöver du glasögon lämpliga för träning eller sport utomhus, kan vi rekommendera sportglasögon eller sportsolglasögon. I vårt sortiment hittar du högkvalitativa sportglasögon från kända varumärken som Oakley, Ray-Ban, Adidas och Alpina.

Ökar risken att jag blir smittad om jag tränar utomhus?

Enligt Folkhälsomyndigheten smittas viruset i första hand mellan människor av så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter. Utför du aktiviteter utomhus, ensam eller med en annan person till vilken du håller dig ett avstånd på 1,5 meter, verkar chansen att bli smittad vara liten."Källa: Folkhälsomyndigheten⁵

2. Coronaviruset och glasögon

Skyddar glasögon mot viruset?

Speciella skyddsglasögon krävs för personer som har regelbunden och nära kontakt med coronapatienter. Detta är till exempel fallet med medicinsk personal och poliser. De glasögon och solglasögon som vi säljer passar inte för detta ändamål och bör därför inte användas som skydd mot viruset.

Kan viruset fastna på mina glasögon?

Ja, det är möjligt. Enligt Folkhälsomyndigheten⁶ kan viruset spridas via så kallad droppsmitta eller genom ytor som förorenas av droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Det finns alltså två möjligheter för viruset att fastna på glasögonen. För det första kan en redan smittad person efterlämna partiklar på glasögonen genom att prata, nysa eller hosta på oss på nära håll (<1,5 meter). För det andra kan vi röra vid ett föremål, som tidigare har berörts av en redan infekterad person, och därefter ta på våra glasögon.

Kan jag bli smittad genom mina glasögon?

Även om det finns en risk att viruset fastnar på dina glasögon är det inte möjligt för viruset att ta sig igenom dina glasögon så länge du inte rör dina ögon efter att du eventuellt fått viruset på dina händer. När det handlar om droppsmitta måste du vara väldigt nära en smittad person för att det ska smittas vidare till dig, framförallt smittas det från droppar som sprids i luften när personen hostar eller nyser. En droppe tar sig inte igenom dina glasögon utan fastnar isåfall på glaset. Det är såklart viktigt att vara så försiktig som möjligt och hålla avstånd från personer i det offentliga. Försök att inte vidröra ditt ansikte eller dina glasögon när du är utanför hemmet. Tvätta händerna så snart du kommer hem. Laboratorieundersökningar från en amerikansk forskargrupp visade att coronaviruset, efter kraftig kontaminering, kan smitta via rostfritt stål och plast i max 2–3 dagar. Vår logistikavdelning har vidtagit stränga hygienåtgärder och vi använder desinfektionsmedel i vårt arbete för att utesluta spridning av viruset. Räknar man dessutom med leveranstiden av våra produkter kan en spridning av coronaviruset, enligt det aktuella kunskapsläget, uteslutas på detta sätt.

Bör jag rengöra mina glasögon annorlunda eller mer intensivt?

Som nämnt är det ganska osannolikt att bli smittad genom glasögon. En studie från USA⁶ antyder dock att virus på plast kan förbli aktivt i två till tre dagar. Därför bör du rengöra dina glasögon och solglasögon mer regelbundet än vanligt som en försiktighetsåtgärd. Ta för vana att inte bara rengöra dina händer utan även dina glasögon efter att du varit ute. Du kan tvätta dina glasögon med bara tvål och vatten, torka dem sedan med en mjuk pappershandduk.

3. Coronaviruset och kontaktlinser

Vad bör jag tänka på när jag sätter i och tar ut mina kontaktlinser?

Det som gäller i vanliga fall vid hantering av kontaktlinser gäller även nu: Tvätta alltid händerna noga innan du sätter i eller tar ut kontaktlinserna. Detta bör ta minst 20 sekunder och bestå av följande steg:

 • 1. Skölj händerna.

 • 2. Använd ordentligt med tvål: både på handflatorna och ovansidorna, fingertopparna inklusive naglar, utrymmen mellan fingrarna och tummarna.

 • 3. Se till att hela händerna är täckta med lödder.

 • 4. Skölj händerna under rinnande vatten.

 • 5. Torka händerna ordentligt, inklusive utrymmen mellan fingrarna. Detta tar också bort de bakterier som fortfarande kan hålla sig kvar. Använder du en handduk istället för en pappershandduk, bör du tvätta handduken i 60 grader oftare än vanligt.

Läs mer om hur du bäst tvättar händerna⁷ via 1177 Vårdguiden..

Kan viruset hamna i mitt linsetui och överleva där?

Eftersom ditt linsetui vanligtvis bara berörs av dig själv, är risken att smittas via det mycket liten men det kan vara möjligt. En studie från USA, som tidigare nämnts, indikerar att virus på plast kan förbli aktivt i 2 till 3 dagar. För att inte ta några risker rekommenderar vi att du även rengör etuiet regelbundet. Detta gör du bäst genom att koka det några minuter och sedan låta det lufttorka på ett rent underlag.

Vad mer bör jag vara medveten om gällande coronaviruset och kontaktlinser?

I slutet av dagen kan kontaktlinser kännas lite torra och det är då vanligt att man rör vid ögat och linsen för att minska den obehagliga känslan under en kort tid. Vad du vanligtvis bör tänka på är ännu viktigare nu: rör inte ögonen eller kontaktlinserna med fingrarna. Det är bättre att använda högkvalitativa ögondroppar för att fukta dina ögon eller överväga att byta till en annan kontaktlinssort. Den senaste generationen kontaktlinser från märken som BiofinityAir OptixDailies och vårt eget varumärke TrueLens är utrustad med den innovativa ComfortMoist-tekniken vilket innebär att du får en hög komfort hela dagen. Du får också klara, hälsosamma ögon tack vare den höga syretillförseln.

OBS: De flesta av de nämnda studierna har ännu inte granskats på grund av virusets snabba spridning. Vetenskapliga artiklar granskas kritiskt av experter innan de publiceras. Denna FAQ uppdateras regelbundet för att ge dig den senaste informationen och vetenskapliga insikter om coronavirus i Sverige.

Källa

¹ https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/ ² https://www.aao.org/headline/alert-important-coronavirus-context ³ https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/ ⁴ https://www.1177.se/liv--halsa/sunda-vanor/sa-har-tvattar-du-handerna/ ⁵ https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/ ⁶ https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/ ⁷ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf ⁸ https://www.1177.se/liv--halsa/sunda-vanor/sa-har-tvattar-du-handerna/

Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo