Vilka glasögon passar mig?

Glasögon är ett fabulöst verktyg att uttrycka sin personlighet och stil med. Tänk på dem som accessoarer och upptäck hur kul det är att variera olika glasögonbågar utifrån tillfälle, humör och säsong. Mister Spex skribenter och testpanel går noggrant igenom alla glasögonbågar och i alla produktbeskrivningar hittar du bland annat information om bågens material, färg och dimensioner.


eckiges Gesicht

Kanske ställer du dig frågan ”vilka glasögon passar egentligen mitt ansikte”? Utöver några grundliga riktlinjer som val av form på båge till ditt ansikte är självklart det absolut viktigaste ditt egna tycke om vad du gillar och trivs bäst i!


Dina tidigare glasögon är såklart en bra utgångspunkt när du letar efter en ny båge. Om du är nöjd med dina tidigare glasögon kan du utgå från ramens dimensioner för att någorlunda försäkra dig om att din nya båge kommer funka och kännas komfortabel.
Har du inga tidigare bågar att jämföra med eller helt enkelt vill bortse från detta har vi några enkla råd du kan ta med dig när det kommer till val av båge för din ansiktsform.


Innehåll1. Glasögon ansiktsformguide

Förutom det viktigaste, din personliga smak, så kan formen på bågen påverka huruvida ett par bågar harmoniserar med ditt ansikte.


Tips: Testa bågarna med vår tjänst ”prova online i 3D”. På så sätt kan du få en någorlunda uppfattning hur bågen ser ut på dig i verkligheten. Detta gör du genom att klicka på ”prova med bild” eller ”prova med video” på bågens produktsida. Finns inte dessa val på produktsidan jobbar vi på att lägga till bågen för att prova online.

I följande text kommer vi försöka guida dig till en eller flera former på båge som passar ditt ansikte extra bra.Vilka glasögon passar min ansiktsform?Fyrkantig ansiktsform

En ansiktsform åt det kvadratiska hållet får en fantastiskt fin inramning och kontrast med glasögonbågar med rundade former, gärna med markerad överdel. Har du ett lite fyrkantigt ansikte betyder det ofta också en tydlig käklinje. Prova gärna ovala och runda bågar om du vill få en känsla av en mjukare käklinje.


Rund ansiktsform

Har du runda former kring kind och käkben och om bredden är lika som längden på ditt ansikte har du en ansiktsform åt det rundare hållet. För dig rekommenderar vi en tunnare båge med dominerande överdel. Ditt något rundare ansikte får också en fin inramning om dina glasögonbågar är lätt kantiga, snarare än helt runda eller helt kvadratiska.


Hjärtformad ansiktsform

Är din ansiktsform mer hjärtformad kan vi glädja dig med att ditt urval är mycket stort, de allra flesta glasögonbågar pryder fint ett hjärtformat ansikte. Ett tips är att särskilt titta efter glasögonbågar med färgstark eller markerad överdel och gärna med skalmarna placerade högt på bågen.


Oval ansiktsform

Har du en oval ansiktsform? Grattis! Då passar du i de allra flesta glasögonbågar! Prova flera olika så ser du hur fint de ramar in ditt ansikte och ger det karaktär! Vill du ändå begränsa ditt urval rekommenderar vi att du väljer bort alltför långsmala bågar, alltså breda bågar med liten höjd.


2. Hur väljer jag rätt storlek?

Om du redan har ett par tidigare glasögon som funkat för dig kan du med hjälp av dessa orientera dig till en ny båge som passar dig rent storleksmässigt. Skalmlängd och glasbredd brukar finnas utsatta på insidan av vänstra skalmen men tyvärr inte hela fronten på ramens totala bredd. Detta kan du enkelt mäta själv från kant till kant med en linjal.Tips: Mister Spex har utvecklat en sökfunktion som hjälper dig att guidas till rätt storlek om så önskas. Denna sökfunktion hittar du i vänstra spalten under våra filtreringar för glasögon och solglasögon.

I följande text kommer vi ge dig mer tips och råd hur du hittar rätt båge.- Bågens Bredd

bredd

Om din båge är för liten eller för stor kan detta bidra till att bågen antingen glider ner på näsan eller kan skapa obekväma tryckpunkter då den kan klämma. Bra att känna till är att bågar som är cat-eye eller fjärilsformade oftast är lite större i storlek på grund av just formen.- Brygga

brygga

Bryggans mått är det kortaste måttet på din båge som mäts från bågen innerkant till innerkant. Så varför är detta mått viktigt? Jo, det är viktigt för att bågen ska matcha bredden på din näsa för absolut bästa passform. Skulle bågen inte sitta bra på näsan kan detta leda till ett onödigt tryck som i värsta fall bidrar till huvudvärk eller obehag. Skulle bågen glida ner på näsan kan detta även bidra till att det optiska centret hamnar fel i ditt synfält.- Bredd & Höjd

glasbreite

Genom att använda ett mindre glas blir ditt synfält mer begränsat än ett större glas då ytan bidrar till bredare synfältszoner. Glaset ska inte vara bredare än ansiktet och ögonbrynen ska vara mer eller mindre synliga. Solglasögon är ett undantag då ögonbrynen medvetet är dolda för ett optimalt solskydd.- Skalmar

Brillenbügel

Längden på dina skalmar bestämmer komforten hur bågen känns att bära. Det är viktigt att skalmtopparna omsluter lagom och bekvämt då de annars kan bidra till obehag och huvudvärk. Ett par skalmar går alltid att justera för bästa passform och detta gör du hos din lokala optiker som har rätt verktyg och erfarenhet av hur skalmarna ska formas.

Tips: Du kan låna hem upp till 4 bågar hos oss då vi är måna om att du hittar en eller flera bågar som känns rätt för dig. Denna tjänst hjälper dig att testa dig fram i vår glasögondjungel – helt kostnadsfritt!


3. Val av index

Naturligtvis påverkar även dina styrkor vilken båge som passar dig bäst. Är exempelvis dina styrkor höga är det en god idé att välja en kraftigare båge som till viss del döljer de tjockare glasen, det kommer se estetiskt snyggare ut.
När du kommit till det steg i beställningen där du fyller i dina styrkor, kommer du få en automatisk rekommendation på det glaspaket som passar dina styrkor bäst.


4. Justering av båge

Då våra ansikten ser olika ut och öronen oftast inte sitter helt symmetriskt, rekommenderar vi att bågen justeras efter ditt ansikte för bästa resultat. Då justeringar kräver lite finess och ibland specifika verktyg råder vi dig att besöka din lokala optiker för hjälp med detta. Skulle din optiker mot förmodan ta en avgift för denna tjänst går det bra att skicka in ditt kvitto till oss så kommer vi i efterhand dra bort kostnaden på din beställning.


Hitta de perfekta glasögonen nu:

Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor? Vi hjälper dig gärna!

Skriv till oss på: Eller ring oss:
support@misterspex.se 08-55 00 25 60

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av erbjudanden och följ de senaste trenderna. Prenumerera nu och få 5% rabatt på din första order.

Säkra betalningsalternativ

Välj mellan faktura, konto, delbetalning, kort och internetbank.

Säkra betalningsalternativ

Fri frakt

Vi erbjuder alltid fri frakt på alla ordrar över 700 kr och levererar med Posten för snabbast leverans!

Följ Mister Spex

Exklusiva tävlingar, senaste trenderna, och personliga råd.


** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo