Tillbaka till glasögonguide

Glasval

Även om bågvalet kanske är det roligaste (och ibland det svåraste) är valet av glas minst lika viktigt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Ett glas som inte passar dina styrkor eller din båge kan göra att det inte alls känns så bra som du trott. Synskärpan kan påverkas negativt och det ser lite lika snyggt ut.

Nästan alla glas som säljs på marknaden idag är gjorda av plast. Fördelen med plastglas är att de är lättare, extremt stöttåliga och mer resistenta mot UV strålning. För att göra ditt val enklare har vi gjort en sammanställning av de viktigaste glastyperna och ytbehandlingarna.

1. Vilket glas är rätt för mig?

Vilken typ av glas du ska välja beror på ditt synfel och hur du vill använda glasögonen.

Enkelslipade glas:

Enkelslipade glasögon har samma styrka runtom i glaset som korrigerar närsynthet, översynthet och/eller astigmatism. Beroende på synfel, ålder och behov kan enkelslipade glas användas för att se bättre på långt och/eller nära håll.

Progressiva glas:

Progressiva glasögon är en fantastisk lösning för dig som har blivit presbyop, eller ålderssynt, och behöver korrigering för både nära håll och avstånd. Glasen har en osynlig, steglös styrkeändring från långt till nära håll. Det kräver ibland lite tålamod med invänjning men du kommer märka hur bekvämt det är med progressiva glasögon istället för att tvingas byta fram och tillbaka mellan två par.

2. Vilket brytningsindex ska jag ha?

Ju högre styrka som slipas i glasen, desto tjockare blir glaset och de färdiga glasögonen kan därför upplevas som just tjocka och tunga.

För att dina glasögon ska bli så tunna, lätta och snygga som möjligt är det viktigt att välja rätt brytningsindex. Vi hjälper dig alltid att välja rätt index baserat på dina korrektionsvärden genom en rekommendation.

Brytningsindex
Brytningsindex

Här följer en förklaring över de brytningsindex som finns:

Brytningsindex står för hur mycket ljuset bryts genom glaset. Ett högre index innebär att ljuset bryts kraftigare, och därför blir ett glas med högre index tunnare.

Index 1,5 - Standard

Standardindex används för korrigering av lägre styrkor, upp till +/- 1,75. Vid högre värden rekommenderas högre index för bättre resultat. Index 1.5 passar inte i bågar utan ram eller halv-ram då glaset är sprödare och kan flisas i kanten vid inslip.Ett minusglas förminskar och ett plusglas förstorar och effekten av detta blir större ju högre styrkor man har. Ett högre glasindex minskar denna effekt.

Index 1,6 - Komfort

Ett högre brytningsindex på 1,6 blir upp till 20% tunnare och lättare än standardglasen. Våra optiker rekommenderar därför komfortpaketet om du har en sfär upp till -3,75 dpt. Är du översynt rekommenderas komfortpaketet upp till styrkan +2.00 dpt. De blir märkbart tunnare och förstorar inte ögonen lika mycket. Denna typ av glas kan användas till alla bågar.

Index 1,67 - Premium

Vid högre styrkor blir glaset tjockare och tyngre. Våra optiker rekommenderar därför premiumglaset om du har styrka mellan -4.00 upp till -6.00 eller +2.25 och högre. Brytningsindex på 1,67 betyder att premiumglaset är upp till 40% tunnare och lättare än standardglaset. Resultatet blir tunna och lätta glasögon trots hög styrka. En annan fördel är att glaset är asfäriskt vilket gör det betydligt plattare och tunnare. Dina ögon ser ut att behålla sin naturliga storlek även vid högre styrkor och uppförstoras/förminskas alltså inte lika mycket. Du får även en bättre synskärpa i glasets ytterkanter. Premiumglas passar alla typer av bågar.

Index 1,74 – Premium PLUS

Vi rekommenderar detta index för dig som har styrkor från +/- 6 och uppåt för att få bästa möjliga resultat. De här supertunna glasen blir upp till 60 % tunnare och lättare än standard. Även Premium PLUS glaset är asfärisk vilket gör att förminskningen eller förstoringen av ögonen blir så liten som möjligt. Du får även en bättre synskärpa utåt glasets kanter.

Asfäriska glas

Asfäriska glas bidrar som nämnt till att glasen blir betydligt tunnare och plattare. Höga korrektionsvärden har en tendens att förstora samt förminska ögonen genom glaset beroende på plus- eller minusstyrkor. I och med att glaset är asfäriskt minskar storleksförändringen, ögonen får helt enkelt behålla en så naturlig storlek som möjligt. Glaset ger även en mer korrekt avbildning av omvärlden och du får en bättre synskärpa även utåt i glasets kanter.

Gå till glasögon

3. Vad menas med ytbehandling?

Ytbehandlingen som ingår i alla våra glas består av en hårdyta, UV-skydd och antireflex. På våra komfort- och premiumglas med index 1,6 och 1,67 ingår även en smutsavvisande yta. Bra att veta är att index 1.6 upp till 1,74 har ett bättre UV-skydd än index 1.5.

Hårdyta

Ett plastglas utan behandlingar är väldigt repkänsligt. Lägger man på en hårdyta blir glaset betydligt tåligare och håller därmed längre.

Antireflex

En antireflexbehandling minskar reflektioner från till exempel sol och lampor i omgivningen. Glaset släpper igenom mer ljus till ögat vilket gör att du ser bättre. Dina ögon syns också bättre för den som du pratar med.

Smutsavvisande yta

En behandling som gör att smuts och damm inte fäster lika bra på glaset.

Lotus effekt

En behandling du kan lägga till för att dina glas ska få en extremt avstötande effekt mot smuts, vatten och fett. Effekten blir att glasen är betydligt lättare att hålla rena, du sparar både tid och ansträngning.

Slutsats

Glas är inte bara glas – Välj glas efter våra rekommendationer eller i samråd med oss. Tillsammans med den perfekta bågen vill vi ge dig högsta möjliga visuella komfort!

EUROPAS LEDANDE OPTIKER ONLINE

Hitta dina nya favoritbågar
Glasögonguide

Mer info och tips

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo