Tillbaka till linsguiden

Nytillpassning av linser

Alla ögon är olika, det finns ingen universallösning som fungerar för alla när det gäller kontaktlinser. Du behöver därför en individuell utprovning för att ta reda på vilken lins som passar just dina ögon.

Varför är tillpassningen så viktig?

Linser påverkar ögat och det är viktigt att göra regelbundna kontroller hos din optiker för att se att ögonen mår bra och för att undvika skador på ögonen. Dina kontaktlinser bör även passa din livsstil. Vill du bara använda linserna då och då eller vill du ha dem jämt? Vid ett besök hos optikern hittar ni rätt linssort för dig.

OBS: Styrkan för glasögonen är inte samma som för kontaktlinserna. Detta beror på att glasögonen sitter en bit ifrån ögat medan kontaktlinserna ligger direkt på hornhinnan. Man gör alltså en undersökning för linser och en för glasögon och det resulterar i två olika recept.

Nytillpassning – steg för steg

Provar du linser för första gången är det viktigt att göra det hos en optiker för att hitta en lins som passar just dina ögon. Det kan vara skönt att veta hur en tillpassning går till. Här förklarar vi processen steg för steg.

Bra att veta är att en utprovning kan ta lite tid med återbesök, träning och beställning av linser. Bäst är att påbörja processen i god tid innan du till exempel åker iväg på solsemestern eller andra aktiviteter.

Steg 1 – Första besöket

Första besöket vid en nytillpassning brukar ta ca 45 min till en timme. Till att börja med tar man reda på vilket synfel som ska korrigeras. Därefter diskuterar optikern och du olika alternativ och lösningar. Du som kund har kanske lite tankar om hur linserna ska användas och förväntningar på hur de ska fungera. I vilka situationer vill du ha dem och hur ofta? Varje dag, bara vid träning eller andra speciella tillfällen.

Steg 2 – Kontroll av ögonen

Steg två är att kika på ögat i ett biomikroskop för att få ett utgångsvärde. Hur ser ögonen ut? Hur ser hornhinnorna ut? Vita ögonvitor eller kanske åt det rödare hållet? Några skador/ärr eller födelsemärken som ska noteras?

Allt journalförs för att man ska kunna följa upp och se om ögonen förändras eller påverkas av linsbärandet. Man mäter även hornhinnans kupighet för att se vilken lins som kan passa.

Steg 3 - Val av kontaktlins

Utifrån synfel, ögonstatus och hur linserna ska användas väljer man linssort. Nu ska linsen sättas i ögat för att se hur den sitter.

Här kan tillvägagångssättet skilja lite mellan olika optiker. Antingen får du börja med att träna själv på att få in linsen i ögat. Det är ett krav innan man får med sig linserna hem, man ska kunna få i och ur dem själv.

Alternativ två är att optikern sätter linsen i ögat på dig.

Ofta får du ha linserna en liten stund i ögonen innan optikern tittar hur linsen ser ut i ögat och det är för att den ska hinna sätta sig på plats. Man tittar efter hur linsen centrerar i ögat, hur mycket den rör sig vid blink och, om det är en astigmatisk lins, om den vrider sig något.

Steg 4 – Skötsel och hantering

När optikern hittat en lins som sitter bra i ögonen och du klarat av träningen får du med lite provlinser hem att testa. Ni går även igenom skötsel, hantering och bärtid så att du vet hur du ska ta hand om dina linser och ögon på bästa sätt.

Steg 5 – Uppföljning

Efter ca 7–10 dagar har man ett återbesök för att följa upp och se hur det har gått. Linserna ska sitta i ögonen vid besöket. Man vill se att linsen fortfarande sitter bra, och att de inte har påverkat ögat negativt. Är det något som inte känns bra - känslan i ögonen, styrkan eller något annat kan man göra lite justeringar. Testar man en ny sort krävs ett nytt återbesök. Utan återbesök på nya utprovade linser får man inget giltigt recept. Ibland blir det flera besök hos optikern innan man hittat rätt lins.

Det kan kännas väldigt ovant att se världen med linser jämfört med glasögon, speciellt om man har lite högre styrkor. Glasögon för närsynthet förminskar omvärlden och glasögon för översynthet förstorar allt. Med linser i ögonen får omgivningen rätt proportioner.

Undersökning hos en av Mister Spex partners

Mister Spex erbjuder möjligheten att göra en synundersökning hos en av våra partneroptiker. Efter genomfört köp av undersökning kommer en voucher att skickas till dig via e-post. Ring därefter till önskad optiker och boka tid och glöm inte att ta med vouchern till besöket.

Kontaktlinsguide

Mer info och tips

10%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo