Tillbaka till linsguiden

Val av kontaktlins

Det finns en mängd olika kontaktlinser att välja mellan och din optiker hjälper dig till rätt lins för dina ögon. Men det kan vara bra att veta vilka olika alternativ det finns och skillnaden mellan olika linser.

1. Olika synfel

Olika linser behövs för korrigering av olika typer av synfel. Är du närsynt eller översynt, kanske astigmatisk eller ålderssynt? Det finns lösningar för de flesta.

Närsynthet eller översynthet

Dessa kontaktlinser kallas sfäriska kontaktlinser. Sfäriska kontaktlinser har samma optiska effekt i alla riktningar och används för att korrigera ren närsynthet eller översynthet.

Astigmatism

De så kallade toriska kontaktlinserna används för att korrigera astigmatism. Astigmatism är en typ av brytningsfel som oftast beror på att hornhinnan inte är helt perfekt sfäriskt rund utan mer flerformig. Man får då olika brytkraft eller styrka i olika riktningar.

Presbyopi/ålderssynthet

För att korrigera presbyopi/åldersynthet krävs speciella kontaktlinser. Dessa så kallade multifokala eller progressiva linser har olika zoner för olika styrkor och på så sätt kan linserna korrigera en kombination av synfel både på långt håll och på nära håll.

2. Linssorter

Vilken linssort du ska använda beror på hur kommer att använda dina linser:

Endagslinser är egentligen det bästa för ögonen och det är ett enkelt sätt att använda linser på. Du tar en ny fräsch lins varje dag och slänger den vid uttag. Om du dessutom bara vill ha linser vid enstaka tillfällen som till exempel vid träning är endagslinserna det överlägsna valet. Risken för komplikationer minskar också då du inte behöver rengöra och förvara linsen.

Veckolinser bärs i en period av en till två veckor. De tas ut och rengörs och förvaras över natten i ett etui med linsvätska. Veckovisa linser är mycket bekväma att bära tack vare sin korta användningstid.

Månadslinser är ett bra val om du vill ha linser dagligen, men kräver lite mer jobb då de måste tas ut och rengöras varje kväll. OBS: Månadslinserna kan användas i högst 30 dagar från att du öppnat blisterförpackningen, oavsett om linsen suttit i ögat eller inte. Efter 30 dagar öppnar du ett nytt par.

Dygnet-runt linser är för dig som vill ha så lite jobb som möjligt med linserna, det finns nämligen sorter som du faktiskt kan sova med. De här linserna består av ett silikonhydrogel-material som låter ögonen andas. De marknadsförs vanligtvis inte som just sov-linser då man i allmänhet inte rekommenderar den typen av användning. Det är bra att veta att det är en betydligt högre risk för komplikationer om man sover med sina linser.

3. Rätt lins för dig

Du bör lyssna på dina ögon! Hur känsliga är de? Har du torra ögon? Eller har du inte haft några problem hittills och inte märkt någon förändring?

Om du tillhör den sista gruppen är du flexibel och kan i princip använda de flesta typer av kontaktlinser. Det är dock så att ögonen kan förändras. Om du börjar få problem med torra, skavande eller röda ögon bör du ta det på allvar och fråga din optiker eller ögonläkare om råd.

En ny generation kontaktlinser, silikonhydrogeler, tillåter mycket syre passera genom linsen. De är bättre för ögonen och hjälper dem att må så bra som möjligt. Den typen av linser fungerar ofta väldigt bra för dig med torra och känsliga ögon.

4. Byte av linssort

Är du intresserad av att testa en ny linssort? Se till att få linserna utprovade hos din optiker! Det brukar sällan vara ett problem att få prova något nytt.

Du bör inte på egen hand välja en lins baserat på din tidigare baskurva och radie. Linserna kan bete sig olika på ögat och det är inte alltid du själv känner om linsen passar eller ej. En lins som sitter alldeles för tight, som en sugpropp, kan ändå kännas bra i ögat. Den linsen låter inte tårvätskan passera emellan linsen och ögat vilket i längden kan leda till syrebrist i hornhinnan.

5. Linsvila

Det är viktigt att regelbundet vila ögonen från kontaktlinserna för att ögonen ska få en chans att återhämta sig. En vanlig rekommendation är att vänta minst 30 minuter på morgonen innan du sätter i linserna och ta ut dem minst två timmar innan du går och lägger dig, framför allt om du använder linser varje dag. Vid förkylning ska du undvika att ha linser för att minska risken för infektioner. Det finns en risk att virus och bakterier förs över från fingrarna om du petar i ögonen och håller på med linserna.

Se till att du har ett par fungerande glasögon. Det händer tyvärr ibland att optikern ordinerar linsvila. Det gäller inte bara de som missköter sina linser, även du som gör allt som man ska kan också ha otur och drabbas. Då är det bra att ha ett komplement så att du fortfarande kan fungera i vardagen. Dessutom är ju faktiskt glasögon idag en modeaccessoar. Se det som något kul som kompletterar dig och din personlighet!

Kontaktlinsguide

Mer info och tips

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo