Guide för terminalglasögon - bra syn och komfort för dig som arbetar framför en skärm

Skärmarbete tillhör vardagen för många. Därför är det viktigt att använda ett par glasögon som underlättar datorarbetet och som minskar dina besvär. Men hur vet man om man behöver så kallade arbetsplatsglasögon (även kallade terminalglasögon eller datorglasögon)? Denna och fler frågor besvarar vi i följande guide.

1. Hur vet jag om jag behöver ett par arbetsplatsglasögon?

Den som arbetar vid en skärm kan ofta känna av problem som trötthet, kliande eller svidande ögon, huvudvärk eller nacksmärta. Dessa symtom kan göra det svårt att koncentrera sig och du kanske presterar sämre. Det är inte alltid man relaterar problemen till ögonen men de uppkommer vanligen av det faktum att arbetsmiljön inte är optimerad eller att glasögonen inte är anpassade till arbetsplatsen. Här kan faktiskt ett par terminalglasögon vara lösningen.

Det är relativt enkelt att ta reda på om du behöver ett par arbetsplatsglasögon. Fundera lite på ditt beteende på arbetsplatsen. Har du till exempel problem att läsa bokstäverna på tangentbordet, se text som ligger bredvid eller svårt att hitta en bekväm arbetsställning framför datorn – då är det några tydliga tecken på att du behöver ett par arbetsplatsglasögon.

2. Vad är egentligen ett par arbetsplatsglasögon?

Arbetsplatsglasögon är ett par glasögon som är anpassade till att fungera på arbetsplatsen och används när dina privata glasögon inte räcker till. Lösningen kan variera lite beroende på hur och var man jobbar och vad man har för synfel. "Enkelslipade arbetsplatsglasögon" har en styrka som är anpassad till ett visst avstånd. Behöver man ha bra skärpa och stort synfält på ett och samma avstånd räcker det oftast med ett par enkelslipade glasögon. Styrkan anpassas till det avstånd man har skärmen på och det är där fokus ligger. Tittar man upp eller går iväg får man ta av sig glasögonen, annars blir det suddigt.

Hos Mister Spex hittar du också arbetsplatsglasögon av rumsprogressiv typ. Ett rumsprogressivt glas passar bra för dig som har ett mer flexibelt jobb och ett behov av att kunna se både på skärmen men också ut över hela rummet. Här får man bra skärpa från ca 40 cm och upp till ca 4–5 meter.

Arbetsplatsglasögon
Arbetsplatsglasögon

I glasets övre del finns ett synfält som gör att du, vid behov, kan se på lite längre håll. De rumsprogressiva glasögonen fungerar alltså vid många olika tillfällen, inte bara vid skrivbordet. Oavsett om du arbetar i trädgården, sysslar med en hobby eller bara är hemma så kan ett par rumsprogressiva glasögon vara en bra lösning. Och detta till följande pris: priset på bågarnas plus XXX kr i tilläggsavgift för de rumsprogressiva glasen!

Obs:Rumsprogressiva glasögon är inte tillåtna att använda vid bilkörning.

3. Vad är skillnaden mellan rumsprogressiva glasögon och vanliga progressiva glasögon?

Rumsprogressiva glasögon är optimerade för dagligt arbete vid dator och ger bästa möjliga synskärpa på skärmar, tangentbord samt kollegor eller föremål i rummet. Även om vanliga progressiva glasögon kan fungera bra i de flesta sammanhang är de inte helt bra vid en skärm som hamnar på ett mellanavstånd. Det blir ofta ett för smalt/litet synfält för att det ska fungera optimalt och man måste då justera huvudet för att se klart. I ett rumsprogressivt glas får man ett betydligt bredare när- och mellanseende. Det gör det lättare att hitta skärpan och man får ett mer avslappnat seende. Man har däremot inte samma skärpa på riktigt långt håll och därför är rumsprogressiva glas inte tillåtna att användas vid bilkörning.

Rumprogressiva glas
Rumprogressiva glas

Läsglasögon är generellt anpassade till ett läsavstånd på ca 40 cm, vilket alltså inte täcker bildskärmar och det som befinner sig längre bort än så. Glasögon med enkelslipade glas för när- eller översynthet korrigerar enbart synen för respektive avstånd. Du kan visserligen använda dessa när du sitter framför en bildskärm, men de är inte anpassade för nära och mellanavstånd, vilket kan göra attt ögonen känns ansträngda.

Rumsprogressiva arbetsplatsglasögon är däremot perfekta för det dagliga arbetet framför datorn och gör att du kan se bildskärmar, tangentbord, kollegor och andra föremål på mellanavstånd perfekt.

4. Står arbetsgivaren för kostnaden av arbetsplatsglasögonen?

Har man ett arbete där man sitter minst 1 timme om dagen vid dator så har man rätt till arbetsplatsglasögon via arbetsgivaren, förutsatt att det finns ett behov. Du har även rätt att få ersättning för själva undersökningen så prata med din arbetsgivare innan du bokar tid hos optiker. Optikern gör en bedömning om behovet av arbetsplatsglasögon vid undersökningstillfället.

5. Hur gör jag om jag vill beställa terminalglasögon?

Om det är bekräftat att du behöver terminalglasögon så är det dags att göra en beställning. Vissa företag har avtal med en särskild optiker och då är det dit man måste vända sig. Andra företag ger en ersättning upp till en viss summa så prata först med den som är ansvarig om vad som gäller på din arbetsplats. Hos Mister Spex kan vi erbjuda enkelslipade terminalglasögon. Fråga din optiker om vilken styrka du behöver till din dator.

Tips: Du bör prata med din arbetsgivare innan du beställer terminalglas, för att säkerställa vad som gäller på just ditt företag.

5. Tips för en god syn på arbetsplatsen

Även utan speciella arbetsplatsglasögon kan en bra syn på arbetet förbättras med hjälp av några enkla lösningar:

  • Se till att dina arbetsförhållanden är så bra som möjligt, bl.a. genom att använda höj- och sänkbart bord, en ergonomisk stol och ett lämpligt tangentbord samt optimerad mus.

  • Ställ in bildskärmens ljusinställningar så att du inte bländas. Justera vinkeln på skärmen och rikta in den så att det inte finns några störande reflektioner från taklampor eller fönster.

  • Skärmen bör vara placerad på ca 60-80 cm från ögonen och översta textraden du tittar på ska vara placerad i skulderhöjd. Blinka! Man blinkar mer sällan när man tittar på en skärm vilket ger torra ögon och som i sin tur kan påverka synskärpan. Ta mikropauser enligt regeln 20/20/20. Var tjugonde minut kan du titta på något som är ca 20 meter bort i 20 sekunder. Även små korta pauser ger vila och avlastning.

6. Blåljusbehandling – skydd för dina ögon

Bildskärmar på stationära och bärbara datorer, smartphones och läsplattor utstrålar blått högenergiljus, även så kallat HEV-ljus. Utsätts dina ögon för för stora mängder av detta ljus kan de t.ex. bli torra och trötta. Långvarig exponering kan också eventuellt vara skadligt för näthinnan. Blåljusbehandlingen, som läggs på som en extra ytbehandling på glasen, blockerar HEV-ljuset och förhindrar att en för stor mängd når ögats lins samt näthinna.

Blåljusbehandling
Blåljusbehandling

Tillbaka till glasögonguide

EUROPAS LEDANDE OPTIKER ONLINE

Hitta dina nya favoritbågar
Glasögonguide

Mer info och tips

Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo