Så här tolkar du ditt glasögonrecept

Glasögonrecept
Glasögonrecept

H eller OD - höger öga V eller OS - vänster öga Bino eller OA - båda ögonen

Sfär (SF/SPH/PWR)

Sfärvärdet anger hur starka glasen är. Framför värdet finns ett plustecken om du är översynt, eller ett minustecken om du är närsynt. Var noggrann med tecknet när du beställer. Om tecknet saknas ska det betraktas som ett plusvärde. Står det plan(o) istället för ett siffervärde betyder det +/-0, alltså ingen styrka.

Cylinder (CYL)

Korrigerar din astigmatism, eller brytningsfel som det också kallas. Fylls alltid i som ett negativt värde, minus (-). Ska också alltid anges tillsammans med ett axelläge.

Axel (A/AX)

Fylls endast i av dig som har ett värde för cylinder. Axelläget anges i grader och beskriver riktningen på cylindern för korrigering av hornhinnans astigmatism. Det krävs för att glasen ska vara rätt justerade. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°. OBS - ska alltid finnas med om det finns ett värde för cylinder!

Addition (ADD)

Lästillägg för de som behöver det. Fylls i vid beställning av progressiva glasögon. Värdet är alltid positivt och oftast identiskt för båda ögonen. Därför anges det ibland endast en gång. Vid beställning av läsglasögon måste du lägga ihop styrkan för sfär + add. Fyll sedan i totalsumman under "sfär".

Pupillavstånd (PD / MPD / PD/a)

PD står för avståndet mellan mittpunkten i varje pupill till mitten av näsan, mätt i millimeter. Vanligtvis anges PD för höger och vänster öga separat, och är normalt 25–38 mm. Ibland anges ett totalvärde för PD, som då är 50–80 mm. Vid beställning delar du detta värde med 2, d.v.s PD 62 anges som 31 (höger) / 31 (vänster).

När du läser vrids ögonen inåt vilket gör att avståndet mellan pupillerna minskar med några millimeter. Därför finns PD/n (nära) angett i många recept. PD/n använder du när du ska beställa läsglasögon. Har du inget PD/n i ditt recept drar du av 2 mm per öga från ditt avstånds-PD.

Prisma

Korrigering av skelning. OBS - vi har inte möjlighet att slipa glas med prisma.

Korr visus

Synskärpa på långt håll med korrektion (d.v.s med glasögon/linser). Detta värde anges ej vid beställning.

Fri visus

Synskärpa på långt håll utan korrektion (d.v.s utan glasögon/linser). Detta värde anges ej vid beställning.

För kontaktlinsbärare: Det går inte att överföra glasögonstyrkan direkt till kontaktlinser och inte heller tvärtom - från linsstyrka till glasögon. Skälet är att linserna sitter direkt på hornhinnan medan glasögon sitter en bit ifrån ögonen. Du bör alltid ta hjälp av optiker för att hitta rätt kontaktlinser.

Vet du inte vilken styrka du ska ha eller har du ett gammalt recept? Boka tid hos en av våra partneroptiker så hjälper de dig!

Glasögonguide

Mer info och tips

Weitere Ratgeberthemen

Das könnte dich auch interessieren

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo