Tillbaka till glasögonguide

Säker på vägen

Många bilister upplever att de ser sämre i skymning, i mörker eller i regn, men också att de blir bländade i solljus eller av strålkastare. Glasögonbärare kan uppleva reflektioner som särskilt intensiva och irriterande.

Med rätt glasögon för bilkörning blir långa bilresor säkrare och trevligare. Vad du behöver tänka på när du köper glasögon för bilkörning hittar du i följande guide.

1. Håll koll på ögonen

Dålig syn är en säkerhetsrisk vid bilkörning. Säkerheten i trafiken kan ökas med relativt liten ansträngning - ett par uppdaterade glasögon. Det är lika enkelt som det är effektivt och det gör du med regelbundna synundersökningar hos optikern. Din syn förändras inte över en natt, och ofta tar det ett tag för dig att märka några förändringar. I princip rekommenderas en kontroll av ögonen hos vuxna ungefär vartannat år. Om plötsliga synförändringar uppstår är det bäst att kontrollera dina ögon så snart som möjligt.

Glasögonbågarna spelar också en viktig roll. Dina glasögon ska vara så stora att ditt synfält inte påverkas och skalmarna bör inte vara för breda så att de skymmer periferiseendet. Idealisk är en båge med större glas och en smal skalm som fäster i den övre delen av fronten, då har du också bra sikt åt sidan. För en bekväm passform och optimal syn ska glasögonen sitta ordentligt på näsan.

2. Vilka glas är lämpliga för körning?

Antireflexbehandling

Se till att glasen är skräddarsydda för dina behov som bilist. Det betyder framförallt en antireflexbehandling, eftersom det minskar störande ljusreflektioner och ger en tydligare bild även vid sämre ljusförhållanden. Se dessutom till att glasögonen är rena så ser du klarare genom dem.

Polariserande glas för extra skydd

Ett högt skydd mot blänk och störande reflexer får du med hjälp av polariserande glas. Reflektioner och blänk från till exempel regnvåta vägar och i vindrutan, avlägsnas helt eftersom polariserande glas filtrerar bort dessa strålar. Detta säkerställer en tydlig och hög kontrastsyn och hjälper dig till att se vad som händer på vägen i god tid.

Tonade glas

Vissa tonade glas kan underlätta och till och med förbättra synen vid bilkörning. Tonade glas i nyanser av brunt och grått höjer kontrastseendet och hjälper dig att upptäcka exempelvis trafikljus och bromsljus lättare.

Viktigt: Röda och blåa toner är inte lämpliga eftersom de minskar kontrasten. Färgen på glasen får inte överstiga 25%, om glasögonen också ska användas till att köra på natten. För att vara lämpliga till bilkörning under dagen får färgen inte överstiga 85%.

3. Köra med progressiva glasögon

I grund och botten är det ingen skillnad på att köra bil med enkelslipade eller med progressiva glasögon. Man brukar få en rekommendation på progressiva glas någon gång efter 40 års ålder. Det betyder att du, efter kanske flera år med enkelslipade glasögon eller som ny glasögonbärare, måste vänja dig vid din nya syn. Och självklart bör du göra det innan du sätter dig bakom ratten.

Tips: Har du blivit rekommenderad progressiva glasögon, kom ihåg att de även kommer göra det lättare för dig att se tydligt på instrumentpanelen i bilen!

Speglarna är den främsta utmaningen vid bilkörning med progressiva glas. Backspeglarna sitter lite lägre placerade och hamnar sålunda i den del där du har läsningen. Det innebär att du alltid måste tippa huvudet lite framåt när du tittar i backspegeln för att se bilden. Dessutom måste huvudet roteras i riktning mot respektive yttre spegel, så att du kan se tydligt, eftersom skärpan i progressiva glas minskar i sidled.

Glasögonguide

Mer info och tips

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo