Terminalglasögon

Det är många jobb idag som innefattar någon form av terminalarbete, för att inte tala om hur mycket vi sitter framför en skärm även på fritiden. Men vi är inte gjorda för att sitta så mycket vid dator som vi gör, och det frestar på ögonen och synen. För dig som upplever problem kan så kallade terminalglasögon eller bildskärmsglasögon underlätta din dag vid skärmen.

Nedan följer lite information om de olika glastyperna.


1. Hur vet jag om jag behöver terminalglasögon?

Den som arbetar vid en skärm kan ofta känna av problem som trötthet, kliande eller svidande ögon, huvudvärk eller nacksmärta. Dessa symtom kan göra det svårt att koncentrera sig och du kanske presterar sämre. Det är inte alltid man relaterar problemen till ögonen men de uppkommer vanligen av det faktum att arbetsmiljön inte är optimerad eller att glasögonen inte är anpassade till arbetsplatsen. Här kan faktiskt ett par terminalglasögon vara lösningen.

2. Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon är ett par glasögon som är anpassade till att fungera på arbetsplatsen och används när dina privata glasögon inte räcker till. Själva ordet terminal syftar på jobbet vid dator men lösningen kan variera lite beroende på hur och var man jobbar och vad man har för synfel. Det finns tre olika glastyper som alla kan räknas till kategorin terminalglasögon:


Enstyrkeglas/Läsglasögon
Behöver man ha bra skärpa och stort synfält på ett och samma avstånd räcker det oftast med ett par enkelslipade glasögon. Styrkan anpassas till det avstånd man har skärmen på och det är där fokus ligger. Tittar man upp eller går iväg får man ta av sig glasögonen, annars blir det suddigt.


Närprogressiva glasögon
Närprogressiva glas är ett bra alternativ för dig som sitter längre stunder vid ett skrivbord och behöver kunna se till exempel både tangentbord/papper, som är lite närmare, och skärmen som är en bit bort. Närprogressiva glas har ett utökat skärpedjup och ger bra skärpa upp till ca 1–1,5 meter, därefter blir det suddigt.


Rumsprogressiva glasögon
Ett rumsprogressivt glas passar bra för dig som har ett mer flexibelt jobb och ett behov av att kunna se både på skärmen och ut över hela rummet. Här får man bra skärpa från ca 40 cm och upp till ca 4–5 meter. Rumsprogressiva glas har ett något smalare synfält på nära håll jämfört med närprogressiva glas.

Obs! Observera att rumsprogressiva glas inte är tillåtna vid bilkörning.


3. Hur skiljer sig rumsprogressiva glasögon från vanliga progressiva glasögon?

Rumsprogressiva glasögon är optimerade för dagligt arbete vid dator och ger bästa möjliga bild av skärmar, tangentbord och kollegor eller föremål i rummet. Även om vanliga progressiva glasögon kan fungera bra i de flesta sammanhang är de inte helt bra vid en skärm som hamnar på ett mellanavstånd. Det blir ofta ett för smalt/litet synfält för att det ska fungera optimalt och man måste då justera huvudet för att få skärpa. I ett rumsprogressivt glas får man ett betydligt bredare när- och mellanseende. Det gör det lättare att hitta skärpan och man får ett mer avslappnat seende. Man har däremot inte samma skärpa på riktigt långt håll och därför är rumsprogressiva glas inte tillåtna att användas vid bilkörning.

Terminalglasögon

4. Vem betalar för terminalglasögonen?

Har man att arbete där man sitter minst 1 timme om dagen vid dator har man rätt till terminalglasögon via arbetsgivaren, förutsatt att man har ett behov. Du har även rätt att få ersättning för själva undersökningen så prata med din arbetsgivare innan du bokar tid hos optikern. Det är optikern som gör en bedömning om behovet av terminalglasögon vid undersökningstillfället.

5. Hur gör jag om jag vill beställa terminalglasögon?

Om det är bekräftat att du behöver terminalglasögon så är det dags att göra en beställning. Vissa företag har avtal med en särskild optiker och då är det dit man måste vända sig. Andra företag ger en ersättning upp till en viss summa så prata först med den som är ansvarig om vad som gäller på din arbetsplats.
Hos Mister Spex kan vi erbjuda enkelslipade terminalglasögon. Fråga din optiker om vilken styrka du behöver till din dator.


Tips: Du bör prata med din arbetsgivare innan du beställer terminalglas, för att säkerställa vad som gäller på just ditt företag.

6. Tips för god syn på arbetsplatsen

Även utan speciella terminalglasögon kan en bra syn på arbetsplatsen förbättras med hjälp av några enkla lösningar:


  • Håll avstånd och sänk skärmen - Skärmen bör vara placerad på ca 60-80 cm från ögonen och översta textraden du tittar på ska vara placerad i skulderhöjd.

  • Justera belysningen på din skärm så att den inte bländar.

  • Justera vinkeln på skärmen och rikta in den så att det inte finns några störande reflektioner från taklampor eller fönster.

  • Se till att optimera förhållandena med höj- och sänkbart bord och en ergonomisk stol för att ha möjlighet till en varierande arbetsställning

  • Blinka! Man blinkar mer sällan när man tittar på en skärm vilket ger torra ögon och som i sin tur kan påverka synskärpan.

  • Ta mikropauser enligt regeln 20/20/20. Var tjugonde minut kan du titta på något som är ca 20 meter bort i 20 sekunder. Även små korta pauser ger vila och avlastning.

Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor? Vi hjälper dig gärna!

Skriv till oss på: Eller ring oss:
support@misterspex.se 08-55 00 25 60

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av erbjudanden och följ de senaste trenderna. Prenumerera nu och få 5% rabatt på din första order.

Säkra betalningsalternativ

Välj mellan faktura, konto, delbetalning, kort och internetbank.

Säkra betalningsalternativ

Fri frakt

Vi erbjuder alltid fri frakt på alla ordrar över 700 kr och levererar med Posten för snabbast leverans!

Följ Mister Spex

Exklusiva tävlingar, senaste trenderna, och personliga råd.


** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.