Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Vilka värden behöver jag för att köpa glasögon med mina styrkor?

Vi behöver ditt nuvarande recept för att kunna tillämpa dina individuella korrektionsvärden. Värdena finns i glasögonreceptet och anges både för höger och för vänster öga. Det är viktigt att värdena inte är äldre än 2 år, eftersom din syn kan förändras under den tiden.

Så här tolkar du ditt glasögonrecept:


Sfär (S/SPH)

Sfärvärdet anger hur starka glasen är. Framför värdet finns ett plustecken om du är långsynt, eller ett minustecken om du är närsynt. Var noggrann med tecknet när du beställer. Om tecknet saknas ska det normalt betraktas som ett plusvärde.

Pupillavstånd (PD)

Pupillavståndet är avståndet mellan mittpunkten på varje pupill till mitten av näsan. Detta anges normalt separat för höger och vänster öga, och är normalt 25–38 mm. I många fall anges pupillavståndet i form av ett enda värde, som då är 50–76 mm. När du beställer dividerar du detta värde med 2 och använder resultatet för varje öga (pupillavståndet 60 mm blir exempelvis 30 mm för höger respektive vänster öga).

Cylinder (ZYL/ CYL) – Endast relevant för personer med astigmatism

Cylinder anger höjden på hornhinnans krökning. Var uppmärksam på plus- eller minustecken vid beställningen. Om tecknet saknas ska det normalt betraktas som ett plusvärde.

Axel (A/ACH) – Endast relevant för personer med astigmatism

Axelvärdet anges i grader och anger riktningen på cylindern för korrigering av hornhinnans astigmatism. Det krävs för att glasen ska vara rätt justerade. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°.

Addition (ADD) – Endast relevant för multifokala glasögon, läsglasögon och arbetsglasögon.

Additionsvärdet (lästillägg) anger styrkan på glas som utöver avståndskorrektionen även måste ge synstöd på nära håll, t.ex. vid läsning. Värdet är alltid positivt och oftast identiskt för båda ögonen. Därför anges det normalt endast en gång.

Tips för multifokala glas: Var medveten om att värdena för multifokala glasögon varierar mellan olika bågar. Därför är det särskilt viktigt att justeringsvärdena mäts direkt för dina bågar. Vi rekommenderar att du provar bågarna hemma i 10 dagar innan du köper. Ta med bågarna till en av våra partneroptiker, som gratis mäter dina korrektionsvärden och justering för just de bågarna.

Tips för kontaktlinser: Tyvärr kan du inte överföra glasögonvärden direkt till kontaktlinser. Skälet är att linserna sitter direkt på hornhinnan, medan glasögon sitter på ett visst avstånd från ögonen. Därför bör du alltid ta hjälp av optiker för att hitta rätt kontaktlinser. Våra partneroptiker hjälper dig gärna att hitta rätt linser och fastställa de nödvändiga värdena.


Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor? Vi hjälper dig gärna!

Skriv till oss på:
support@misterspex.se
Eller ring oss:
08-55 00 25 60

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av erbjudanden och följ de senaste trenderna. Prenumerera nu och få 5% rabatt på din första order.

Säkra betalningsalternativ

Välj mellan faktura, konto, delbetalning, kort och internetbank.

Säkra betalningsalternativ

Fri frakt

Vi erbjuder alltid fri frakt på alla ordrar över 700 kr och levererar med Posten för snabbast leverans!

Följ Mister Spex

Exklusiva tävlingar, senaste trenderna, och personliga råd.


* Alla glasögonbågar levereras med två antireflexbehandlade, reptåliga plastglas med en enda styrka (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,0/–6,0 D; cyl. +2,0/–2,0 D.

.

De överstrukna priserna är Mister Spex normala priser.