Vårt mål är att erbjuda dig bästa möjliga köpupplevelse. För att optimera våra tjänster använder vi cookies och liknande teknik för marknadsföringsändamål. Genom att klicka på Acceptera, samtycker du till användning av cookies. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. För mer information, se vår sekretesspolicy.

Så här tolkar du ditt glasögonrecept:


H eller OD - höger öga
V eller OS - vänster öga
Bino eller OA - båda ögonen

Sfär (SF/SPH/PWR)

Sfärvärdet anger hur starka glasen är. Framför värdet finns ett plustecken om du är långsynt, eller ett minustecken om du är närsynt. Var noggrann med tecknet när du beställer. Om tecknet saknas ska det betraktas som ett plusvärde.
Står det plan(o) istället för ett siffervärde betyder det +/-0, alltså ingen styrka.

Cylinder (CYL) – Beskriver ditt brytningsfel. Endast relevant för personer med astigmatism.

Axel (A/AX) – Endast relevant för personer med astigmatism.

Axelvärdet anges i grader och beskriver riktningen på cylindern för korrigering av hornhinnans astigmatism. Det krävs för att glasen ska vara rätt justerade. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°. OBS - ska alltid finnas med om det finns ett värde för cylinder

Addition (ADD) – lästillägg för de som behöver det.

Fylls endast i vid beställning av progressiva glasögon. Värdet är alltid positivt och oftast identiskt för båda ögonen. Därför anges det ibland endast en gång. Vid beställning av läsglasögon räknar man ihop styrkan för sfär + add.

Korr visus – synskärpa på långt håll med korrektion (glasögon/linser)

Pupillavstånd (PD)

Pupillavståndet är avståndet mellan mittpunkten i varje pupill till mitten av näsan. Detta anges vanligtvis separat för höger och vänster öga, och är normalt 25–38 mm. I många fall anges pupillavståndet i form av ett enda värde, som då är 50–76 mm. När du beställer dividerar du detta värde med 2 och använder resultatet för varje öga (pupillavståndet 60 mm blir exempelvis 30 mm för höger respektive vänster öga).

Tips för kontaktlinser: Tyvärr kan du inte överföra glasögonvärden direkt till kontaktlinser. Skälet är att linserna sitter direkt på hornhinnan, medan glasögon sitter på ett visst avstånd från ögonen. Du bör alltid ta hjälp av optiker för att hitta rätt kontaktlinser.

Vet du inte vilken styrka du ska ha eller har du ett gammalt recept? Boka tid hos en av våra partneroptiker så hjälper de dig!

Till glasögon

Fråga vår optiker

Har du frågor som du känner att du vill prata med en optiker om?
Det kan till exempel gälla ditt recept, ditt synfel eller vilken typ av glas du ska ha. Vår optiker står till tjänst och guidar dig vidare. Kontakta kundtjänst på nummer 08 55 00 25 60 och beskriv ditt ärende så kommer vår optiker att ringa upp dig.


Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor?

Vi hjälper dig gärna!

Skriv till oss på: Eller ring oss:
support@misterspex.se 08-55 00 25 60

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av erbjudanden och följ de senaste trenderna. Prenumerera nu och få 5% rabatt på din första order.

Säkra betalningsalternativ

Välj mellan faktura, konto, delbetalning, kort och internetbank.

Säkra betalningsalternativ

Fri frakt

Vi erbjuder alltid fri frakt på alla ordrar över 700 kr och levererar med Posten för snabbast leverans!

Följ Mister Spex

Exklusiva tävlingar, senaste trenderna, och personliga råd.


** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.