Tillbaka till linsguiden

Invänjningsperiod

Precis som med nya glasögon tar det lite tid att vänja sig vid kontaktlinserna, din nya syn och hur linserna faktiskt fungerar i vardagen. De som provar linser för första gången brukar dock bli positivt överraskade över hur lite linserna känns.

Hur lång tid det tar att vänja sig beror på din känslighet och kontaktlinsens passform. Naturligtvis är det ovant i början, världen ser annorlunda ut genom linser jämfört med glasögon. När det gäller multifokala kontaktlinser kan det ta lite längre tid innan synskärpan känns bra och man får ibland testa några olika varianter innan man får till det. Har du problem efter återbesöket rekommenderar vi att du kontaktar din optiker igen.

Eventuella biverkningar

Även om fördelarna med linser väger över kan det naturligtvis uppstå mindre problem som vi vill uppmärksamma.

I början är det helt normalt att känna av linsen i ögat och det är inget att oroa sig för. Det förklarar sig självt, du har trots allt en plastbit i ögat som inte brukar sitta där. Denna känsla inte permanent, du kommer att vänja dig. Gör du inte det kan man alltid prova en annan sort.

En liten känsla av yrsel är inte ovanligt och en förklaring till detta är bildförändringen som sker i bytet mellan glasögon och linser. Plusglas förstorar omgivningen och minusglas förminskar. Med linser får allt omkring dig rätt proportioner och det kan göra att du tillfälligt får svårare för avståndsbedömning. Det är dock något man snabbt vänjer sig vid.

Optikertips: Glöm inte att regelbundet gå på kontaktlinsundersökning och kontrollera dina ögon hos en optiker. Denna kontroll bör helst utföras en gång per år.

Om ögonen blir lätt röda, kan syrebrist vara en möjlig orsak. Även en otillräcklig tårfilm är tänkbar. Blir ögonen kraftigt röda och rinner, kanske tillsammans med smärta bör du genast ta ut linserna. Kontakta även optiker eller ögonläkare för kontroll.

Har du svårt att få linserna på plats och försöker flera gånger kan ögonen bli lite röda och irriterade av detta. Det släpper vanligtvis relativt snabbt om du tar en kort paus.

Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren bärare: För att förhindra att problem uppstår bör du alltid hålla dig till de rekommenderade bytesintervallerna och regelbundet göra kontroller, även om du själv inte märkt av något obehag.

Kontaktlinsguide

Mer info och tips

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo