Tillbaka till linsguiden

Kan jag sova med mina linser?

Du kanske bara tänkte blunda en kort stund - men plötsligt blev det betydligt längre än så. Oavsett om det bara är en liten tupplur eller en hel natts sömn påverkas ögonen av att sova med linserna. Ögonen kan bli torra, lätt röda och linserna kan ha sugit sig fast på ögat. Det kan i sin tur orsaka irritation eller i värsta fall en infektion.

Även ögonen vilar på natten

Dina ögon behöver en paus för att återhämta sig från kontaktlinserna. Dagtid får hornhinnan sitt syre från luften och via tårfilmen när du blinkar. Nattetid minskar syretillförseln då ögat är stängt.

I allmänhet när du använder linser får hornhinnan svårare att "andas", då ögats förmåga att ta upp syre från luften minskar. Om du dessutom sover med linserna minskas syretillförseln ännu mer då syret ska försöka ta sig förbi både ett stängt ögonlock och en lins.

Råkar du somna med linser som inte är avsedda för det kan det kännas väldigt torrt i ögonen när du vaknar. Försök att ta ut linserna så snart som möjligt. Om linsen har sugit sig fast är det bra att få igång tårproduktionen eller droppa ögondroppar först, så att du inte river ut en lins som sitter fast. Det kan sedan vara bra att låta ögonen vila från linserna så att de får en chans att återhämta sig.

Dygnet-runt linser

Vad är dygnet-runt linser?

Till i skillnad från andra linser är dygnet-runt linser gjorda i ett silikonhydrogel-material som släpper igenom mer syre till ögat. De innehåller också mycket vätska som gör att det är skönare att ha linserna i ögat. Du kan sova med linserna i upp till 29 nätter men det är viktigt att ta reda på vad som gäller för just din lins, då det skiljer mellan olika tillverkare och linstyper.

Vad är fördelarna med dygnet-runt linser?

En stor fördel med dygnet-runt linser är att det kräver minimal hantering och skötsel. Reser du till exempel till länder där det är svårt att hålla en god hygien kan det vara en fördel att inte vara tvungen att plocka ur och rengöra linserna.

Är du en person som ofta glömmer bort att ta ut linserna innan du somnar eller brukar sova lite under dagen är dygnet-runt linser idealiska. Även om du inte vill sova med linserna är den här linstypen att föredra då den låter dina ögon andas. Syregenomsläppligheten är väsentlig för att ögat ska må bra!

Optikertips: Innan du bestämmer dig för att sova med dina linser bör du kontrollera dina ögon hos en optiker.

Finns det nackdelar med dygnet-runt linser?

Du ska vara medveten om att det är en betydligt högre risk för infektioner om du sover med dina linser – därför är det i regel inte något som optikerna rekommenderar. Det är mycket viktigt med regelbundna kontroller av ögonen för att se att de inte tar skada. Om du märker någon förändring i dina ögon (rodnad, klåda, känsla av främmande kropp), ta ut linserna omedelbart och kontakta din optiker eller ögonläkare. För personer med torra och känsliga ögon bör dygnet-runt linser undvikas.

Bra att veta – Alla silikonlinser är inte godkända att sova med!

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo