Tillbaka till glasögonguide

Barnglasögon

Barn upptäcker världen genom sina ögon och därför är det viktigt att eventuella synfel upptäcks tidigt. Det kan dock vara svårt som förälder att upptäcka dålig syn hos sitt barn eftersom barnet oftast inte själv kan berätta detta. Men man kan försöka uppmärksamma vissa signaler som kan tyda på synfel.

1. När behöver mitt barn glasögon?

Barn föds vanligen översynta. Elasticiteten i själva linsen i ögat kompenserar för detta så att det inte ger några besvär. I allmänhet brukar översyntheten minska av sig självt i och med ögats tillväxt.

Synen utvecklas alltså från födseln till och med ungefär åtta års ålder. Har man ett synfel brukar det stabiliseras någon gång mellan 20 och 30 års ålder.

Alla synfel bör korrigeras då tidig upptäckt av nedsatt syn hos barn kan förhindra eller mildra risken för nedsatt syn vid vuxen ålder.

2. Vad kan jag vara uppmärksam på?

Det finns några tecken på ett barns synfel:

Spädbarn & småbarn

 • Konstant gnuggande av ögonen

 • Tydlig och permanent skelning

 • Huvudet hålls i tvångsmässig vinkel, till exempel vid tv-tittande

 • Barnet söker inte ögonkontakt

Dagis & skolbarn

 • Kort avstånd till bok, skärm eller TV

 • Barnet undviker / gillar inte att läsa

 • Håller för ett öga vid läsning

 • Svårighet att se vid skymning och mörker

 • Allmänna balansproblem

Symtom hos äldre barn kan vara återkommande huvudvärk, trötthet, osäkerhet i avståndsbedömning, läs- och stavnings problem eller svårighet att koncentrera sig.Om ditt barn visar tendens till något ovan bör ni kontakta optiker för kontroll.

3. Ögonläkare eller optiker

Synfel hos barn upp till åtta år kontrolleras hos en ortoptist eller ögonläkare. Från och med åtta års ålder kan man göra synundersökning hos optiker.

4. Val av glasögon

Det är viktigt att glasögonen sitter bra på det lilla barnet. De är i princip i konstant rörelse och behöver ett par glasögon som inte trillar av eller halkar ner. Det går ofta att sätta på s.k. ridskalmar som är böjda runt öronen för att förhindra att glasögonen glider ner. Låt ditt barn välja glasögonen själv och hjälp till genom att visa en positiv inställning. Ju bättre ditt barn tycker om de nya glasögon desto större är sannolikheten att de får sitta kvar på näsan.

Tips: I dag får man ett bidrag från landstinget för glasögon till barn och ungdomar upp till 19 år.

Kolla vad som gäller där du borDet viktigaste kriteriet för val av glasögon är hållbarheten, både på bågen och på glasen. Plastglas är ett givet val då de är betydligt tåligare mot slag och stötar. En hårdyta är bra för att undvika att glasen repas direkt. Hos små barn är det inte nödvändigt med antireflexbehandlade glas då de kan upplevas smutsigare med till exempel mycket fingeravtryck. Det är däremot bra för barn i skolålder.

Om ditt barn har högre styrkor rekommenderar vi att välja ett högre brytningsindex för att minska ögonens förstoring eller förminskning. Även glasögonens vikt minskar med tunnare och högkvalitativa glas.

Tips: Tala med din optiker och be om hjälp för att hitta rätt glasögon till ditt barn.

Checklista för inköp av barns glasögon

 • Lätt och flexibel båge

 • Hållbara

 • Ridskalmar

 • Anpassad till huvudet

 • Plastglas inkl. hårdyta

 • Antireflexbehandling, i alla fall för lite äldre barn

 • Få hjälp av en optiker!

5. Regelbundna kontroller rekommenderas!

Synen och ögonen förändras ständigt, framför allt hos barn. Därför rekommenderas synundersökning av barn åtminstone en gång om året. Ett recept för barn är bara giltigt 1 år.

Viktigt: Se till att regelbundet kontrollera ditt barns ögon hos optiker eller ögonläkare. Så länge ditt barn fortfarande växer, ändras även ögonen och synen. Felaktig korrektion kan göra att ett synfel ökar.

EUROPAS LEDANDE OPTIKER ONLINE

Hitta dina nya favoritbågar
20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo