Tillbaka till glasögonguide

Ytbehandlingar

Ytbehandlingen på glasen som sitter i dina bågar består av ett flertal olika lager. Ju fler lager i behandlingen desto tåligare och bättre glas. Om du vill förstå hur dina glasögon fungerar kan du här läsa på lite om hur glaset är uppbyggt, vad det består av och hur ytbehandlingen ser ut.

1. Det grundläggande glaset

Det grundläggande glaset, själva råglaset, är antingen:

  • Konkavt: Tunnare i mitten än på kanten för att korrigera myopi/närsynthet

  • Konvext: Tjockare i mitten än vid kanten för att korrigera hyperopi/översynthet

Det är grunden för själva glaset, som sedan förädlas med olika lager.

UV-filter

Den positiva effekten av solen är otvivelaktig men tyvärr är de negativa effekterna av UV-strålning också det. När det kommer till ögonen kan solens strålar ta sig in i ögat och skada näthinnan. Därför lägger man på ett UV-filter även på vanliga glasögon, för att skydda ögonen. UV-skydd för solglasögon kan delas in i fem olika klasser eller kategorier:

  • Klass 0 = 80-100 % transmission, otillräckligt UV-skydd

  • Klass 1 = 43-80 % transmission, lämpligt UV-skydd

  • Klass 2 = 18-43 % transmission, bra UV-skydd

  • Klass 3 = 8-18 % transmission, bra UV-skydd

  • Klass 4 = 3-8 % transmission, maximalt UV-skydd (höga berg/glaciärer)

Notera att även ett helt klart glas i klass "0" kan ha ett fullgott UV-skydd och att kategori 4 inte är lämplig för bilkörning. Se till att dina solglasögon du köper är CE-märkta. Det är ett bevis på att de skyddar ögonen mot skadliga UV-strålar. Du kan vara säker på att dina solglasögon du köper hos Mister Spex är CE-märkta.

Polariserade glasögon

Polariserande glas absorberar nästan alla reflektioner. Framför allt märkbart blir det vid bilkörning eller om du befinner dig på sjön, du slipper störande reflexer och irriterande blänk. Färgerna blir klarare och kontrasterna starkare. Har du väl testat ett par polariserade solglasögon och sett skillnaden är det svårt att gå tillbaka till ett par vanliga solglas. Behandlingen sker här genom en speciell polariserande film i glaset.

Fotokromatiska glasögon

De kallas också självtonande glas eftersom de mörknar automatiskt utomhus. Det här är inte bara en trevlig effekt, fotokromatiska glas är också utrustade med UV-skydd.

2. Hårdyta

Glasen i dina bågar måste ha ett hårt yttre skal för att kunna stå emot de påfrestningar som de utsätts för varje dag. Därför kan en hårdyta appliceras på mjuka plastglas. Ju tunnare glaset är desto viktigare är hårdytan. Fördelen är att glasögonen blir mer resistenta och slitstarka.

3. Antireflex

Även antireflexbehandlade glasögon är nu standard. En ytbehandling läggs på genom ett så kallat "multi-layer interferencesystem". På detta sätt appliceras flera olika lager av behandlingen så att vissa ljusvågor inte kan komma igenom och orsaka reflektioner. Ju fler lager som lagts på glaset desto starkare är den antireflekterande beläggningen.

Fördelarna är många: Antireflexbehandlade glasögon möjliggör tydlig syn utan störande reflektioner. Det är även en fördel för den du pratar med, som ser dina ögon istället för en spegelbild av sig själv eller omgivningen. Vid bilkörning störs inte din syn av reflektioner och vid arbete framför datorskärmen är antireflekterande glasögon en förutsättning för att du ska se så bra som möjligt.

4. Smutsavvisande skikt

En förfining av behandlingarna är det smutsavvisande skiktet, som hos Mister Spex kallas Lotuseffekt. Den högteknologiska beläggningen appliceras med nanoteknik och gör glaset helt slätt så att smuts och damm inte har någon chans att fastna. Lotuseffekten har också smutsavvisande egenskaper, tack vare dess antistatiska effekt rinner vatten och fett helt enkelt av.

EUROPAS LEDANDE OPTIKER ONLINE

Hitta dina nya favoritbågar
20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo