Tilbaka till glasögonguide

Rengör dina glasögon ordentligt

Fingeravtryck, ansiktskrämer, smuts och dammpartiklar, avlagringar från huden och ögonbrynen - under dagen samlas en hel del smuts på dina glasögon. För att se klart igen måste glasögonen rengöras. Kan du göra något fel? Ja, det kan du.

Många glasögonbärare tar det första bästa de hittar för rengöring: näsduk, en tröja eller halsduk. Men det är tyvärr varken bra för glasögonen eller din synskärpa. Gör du rent dina glasögon på rätt sätt förlänger du livet på dem. Det är egentligen ganska lätt att ta hand om sina glasögon bara man vet hur. Här kommer några tips.

1. Var försiktig och noggrann

Regelbunden rengöring

Skölj glasögonen under rinnande vatten för att ta bort den värsta smutsen. Undvik varmvatten! Vattnet ska vara ljummet till kallt för att inte skada ytbehandlingen på glasögonen. Dutta sedan lite diskmedel (utan ammoniak) och gnugga lätt med fingertopparna. Skölj igen under rinnande vatten. Torka sedan glasögonen med en mikrofiberduk, en mjuk trasa - till exempel en ren diskhandduk, eller papper av finare och mjukare karaktär.

Microfiberduken

Den lilla putsduken som följer med till dina glasögon, används främst till att putsa bort fingeravtryck. Duken används med fördel dagligen, gärna flera gånger för att hålla glasen så rena och klara som möjligt. Både glas och båge hålls rena med mikrofiberduken.Viktigt att tänka på när det gäller bågar i acetat är att materialet har små porer som kan absorbera olika ämnen ifrån huden, till exempel från hudvård, hårvård och svett. Det kan bidra till att dessa porer täcks och en vit hinna uppstår, denna hinna går inte bort med putsduk utan måste poleras bort.

Optikertips: Mikrofiberduken tar bort smuts bättre än en vanlig putsduk som annars lätt bara drar runt smutsen. För att undvika att repa glasytan, ta först bort grövre smuts och partiklar från glasögonen, antingen med vatten eller genom att blåsa bort dammpartiklarna.

Putsspray eller fuktiga rengöringsservetter

Speciell putsspray eller fuktiga rengöringsservetter som finns hos optiker är också ett bra alternativ. Lätt att ha med i väskan och kan användas vid behov.

Optikertips: Med Lotus-effekten som tillval för glasögonglas, sparar du tid och energi på rengöringen i förväg.

2. Undvik följande

Skadligt material

Kläder, näsdukar, sträva pappershanddukar och smutsiga handdukar kan repa glasögonen. De absorberar också smuts under rengöring och orsakar mikrorepor, eftersom smutspartiklar bara gnids fram och tillbaka. Detta skadar glaset i längden och påverkar synskärpan över tid. Även små repor på glaset som är nästintill osynliga för det mänskliga ögat kan vara irriterade.

Optikertips: Använd inte kläder för rengöring av glasögon!

Starka rengöringsmedel

Fönsterglasrengörare, rengöringsmedel och liknande skadar ytbehandlingen på glasögonen. Undvik att göra rent dina glasögon med detta.

Diskmedel eller handtvål

Lite diskmedel utan ammoniak går bra att göra rent glasögonen med. Undvik tvål då det oftast innehåller fuktgivande ingredienser som lämnar en fet hinna efter sig.

Värme

Undvik i möjligaste mån att utsätta dina antireflexbehandlade glas för värme. Antireflexbehandlingen och plastmaterialet i själva glaset reagerar olika på värme och det kan resultera i små sprickor i antireflexen, man säger att glasen krackelerar. Gör därför aldrig rent dina glasögon med varmt vatten, undvik värmen när du öppnar ugnsluckan och basta utan dina glasögon.

Tvätt- och diskmaskin

Använd aldrig! Maskindiskmedel repar dina glasögon och värmen förstör ytbehandlingen.

3. Skydda glasögonen

Förvara alltid glasögonen i ditt glasögonfodral när du inte har dem på dig. Gärna invirade i en putsduk/mikrofiberduk. Naturligtvis bör fodralet vara rent och helt. Det är också bäst att alltid förvara mikrofiberduken i glasögonfodralet, så att damm- och smutspartiklar inte fastnar på den. Du kan tvätta putsduken i 40 grader, men utan sköljmedel – det kommer lämna en fet hinna efter sig.

Ett par solglasögon bör aldrig bäras i håret uppe på huvudet. Det gör att skalmarna trycks ut och bågen blir bredare. Har du dem inte på näsan bör du lägga ner dem i medföljande fodral. Om du lägger ifrån dig dina glasögon, placera dem aldrig med glassidan ner så undviker du lätt repor. Du bör inte heller lägga ner glasögonen i fickan eller väskan utan något fodral – om du nu inte är sugen på att skaffa ett par nya, annars kan du räkna med att de snabbt blir repiga.

EUROPAS LEDANDE OPTIKER ONLINE

Hitta dina nya favoritbågar
20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo