Vårt mål är att erbjuda dig bästa möjliga köpupplevelse. För att optimera våra tjänster använder vi cookies och liknande teknik för marknadsföringsändamål. Genom att klicka på Acceptera, samtycker du till användning av cookies. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. För mer information, se vår sekretesspolicy.

Receptformulär

Pupillavstånd (PD): Pupillavståndet är avståndet mellan mittpunkten på varje pupill till mitten av näsan, och anges i millimeter. Oftast skrivs avståndet i receptet under förkortningen PD. Avståndet mellan ögonen brukar vara mellan 25–38 mm per öga.

I vissa fall anges pupillavståndet i form av ett enda värde, som då normalt är mellan 50–76 mm. När du beställer dina glasögon dividerar du detta värde med 2 och använder resultatet för både höger och vänster öga (pupillavståndet 60 mm ska exempelvis anges i beställningen som 30 mm för höger öga och 30 mm för vänster öga).

Känner du inte till ditt PD? Det gör inget, läs mer här om hur du tar reda på det, eller bara lämna PD-fältet i beställningen tomt, så kontaktar vi dig direkt per e-post när du har lagt beställningen.

Sfär (SPH/S): Sfärvärdet står för ditt synfel och anger hur starka glasögonen är. Du hittar värdet i receptet med förkortningen S eller SPH. Om du är översynt börjar värdet med ett plustecken (+). Om du är närsynt börjar det med ett minustecken (–). Kontrollera att du har angett rätt tecken i beställningen. Om det inte anges något plus- eller minustecken för sfärvärdet i ditt recept ska det i alltid betraktas som plus (+).

Endast för Astigmatism:

Cylinder (Cyl/CYL): Cylindervärdet anger ögats astigmatism eller brytningsfel som det också kallas. Du hittar värdet i ditt recept under förkortningen CYL. Står alltid angett med ett minus (-) tecken i svenska recept. Har du inget värde angett i ditt recept lämnar du detta fält tomt.

Axel (ACH/A/Ax): Axelvärdet anges i grader och beskriver hur glaset ska slipas in för att korrigera astigmatismen. Du hittar värdet på receptet med förkortningen A eller Ax. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°.
OBS! Har du ett axelläge angivet men inget värde för cylinder lämnar du båda fälten tomma!

Endast för progressiva glas och läsglasögon:

Addition (ADD): Additionen, som även kan kallas närtillägg, används endast vid beställning av progressiva glasögon. Du hittar värdet på receptet med förkortningen ADD. Additionsvärdet är (nästan) alltid lika för båda ögonen och anges därför ofta bara en gång i receptet.

Ska du beställa läsglasögon adderar du den här styrkan till ditt ordinarie synfel. Kontakta oss för hjälp!

Har du fortfarande frågor om receptet eller PD? Vår kundtjänst hjälper dig gärna!
Du når oss på:
08-55 00 25 60
Mån–fre kl. 9–17


** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.