Tillbaka till glasögonguide

Färgade glas

Solen skiner och livet leker. Men solljus kan tyvärr också vara farligt, särskilt i trafiken, i skidbacken eller på stranden. Solreflexer kan vara besvärliga när man kör eftersom asfaltsvägar reflekterar solens strålar. Ögonen blir trötta mycket snabbare och reaktionstiden förlängs, vilket kan leda till olyckor. Ett par bra solglasögon förbättrar synen, tonar ned ljusstyrkan och ökar kontrasten.

Fotokromatiska glas

Växlande är förmodligen den vanligaste beskrivningen av vädret på våra breddgrader. Det syftar till förändringen från solig till mulen himmel och med det också en förändring av ljusförhållandena. Istället för att ständigt växla mellan vanliga glasögon och slipade solglasögon, är självtonande glas, så kallade fotokromatiska glas, ett bra alternativ.

Spana in här fotokromatiska glasögon

1. Så fungerar de

Fotokromatiska glas behandlas med molekyler som reagerar på ljusförhållanden och därmed utlöser en kemisk reaktion på glasytan. De blir mörka upp till 85% och har alltid en viss ton av färg i sig även när man befinner sig inomhus. Förmörkningsprocessen tar ungefär en till en och en halv minut i optimala förhållanden. Återgångsprocessen tar emellertid längre tid, ibland upp till 10 minuter. Hur snabbt glasen växlar från mörka till ljusa och tillbaka varierar från glas till glas och tillverkare emellan.

Bra att veta är att fotokromatiska glas reagerar på mängden UV i luften och inte på hur soligt och varmt det är. Det betyder att glasen blir snabbare mörka en solig och kall vinterdag i fjällen än på en solig strand vid medelhavet.Det tar också ett tag innan glasen aktiveras från att de är nyinköpta. Bli inte orolig om dina nya fotokromatiska glasögon inte mörknar direkt när du går utanför dörren.

Fargade glas
Fargade glas

2. Fördelar

En stor fördel med fotokromatiska glas är att du inte själv behöver hålla reda på ett par extra solglasögon. De anpassar sig till olika ljusförhållanden dagligen utan att vi märker mycket av dem. Du har också ett fullgott skydd mot UV-strålning. Personer med ljuskänsliga ögon och som behöver korrigera ett synfel kommer att uppskatta fotokromatiska glasögon. Andra uppskattar fördelen av att endast behöva ett par glasögon istället för att byta mellan två eller flera par.

Tips: Hos Mister Spex kan du beställa glasögon och solglasögon med fotokromatiska glas. Lägg till det under ”välj färg” i glasvalet.

3. Uppmärksamhet, bilister!

I de flesta bilar innehåller vindrutorna ett UV-filter vilket gör att den kemiska processen, som får glasen mörkna, inte sätter i gång. Glasögonen mörknar alltså inte i bilen. Det finns dock tillverkare som utvecklar fotokromatiska glas speciellt för bilister. Dessa glasögon reagerar inte på UV-ljus utan synligt vitt ljus och är därför också lämpliga för körning.

Polariserade glas

Polariserande solglasögon går ett steg längre. De tonar inte bara ned starkt ljus utan glasen absorberar nästan alla reflektioner. Polariserande solglasögon skyddar inte bara ögonen mot UV-strålning och synligt ljus utan förbättrar också synskärpan. Framför allt märkbart blir det vid bilkörning eller om du befinner dig på sjön, du slipper störande reflexer och irriterande blänk. Färgerna blir klarare och kontrasterna starkare. Har du väl testat ett par polariserade solglasögon och sett skillnaden är det svårt att gå tillbaka till ett par vanliga solglas. Behandlingen sker här genom en speciell polariserande film i glaset som blockerar alla horisontella ljusstrålar.

20%

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svarKontaktKontakt08-55 00 25 6008-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo