Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga service och upplevelse. Om du fortsätter surfa på vår webbplats godkänner du att vi använder cookies.

Vilka receptuppgifter behöver jag för att beställa?

Your prescription

Sfär (S/SPH)

Sfärvärdet eller styrkan anger hur starka glasögonen är. Du hittar värdet på receptet med förkortningen S eller SPH. Om du är översynt föregås värdet av ett plustecken (+). Om du är närsynt föregås värdet av ett minustecken (–). Kontrollera att du har angett rätt tecken i beställningen. Om det inte anges något plus- eller minustecken för sfärvärdet i ditt recept ska det i allmänhet betraktas som plus (+).

Cylinder (CYL) - Används endast vid astigmatism.

Cylindervärdet anger hornhinnans astigmatism. Du hittar värdet på receptet med förkortningen CYL. Det är viktigt att dessa tecken blir rätt i beställningen. Kontrollera att du har angett rätt tecken i beställningen. Om det inte anges något plus- eller minustecken för cylindervärdet i ditt recept ska det i allmänhet betraktas som plus (+).

Axel (A / ACH) - Används endast vid astigmatism.

Axelvärdet anges i grader och beskriver hur glaset ska sättas i glasögonen för att korrigera astigmatism. Axelvärdet ser till att glasen sitter perfekt i glasögonen. Du hittar värdet på receptet med förkortningen A eller ACH. Axelvärdet är alltid mellan 0° och 180°.

Addition (ADD) – Används endast för progressiva glasögon och läsglasögon

Additionsvärdet, som även kallas närtillägg, används endast för progressiva glasögon och läsglasögon. Du hittar värdet på receptet med förkortningen ADD. Additionsvärdet är samma för båda ögonen och anges ofta bara en gång i receptet.

Pupillavstånd

Pupillavståndet är avståndet mellan mittpunkten på varje pupill till mitten av näsan, och anges i millimeter. Oftast anges pupillavståndet i receptet med förkortningen PD. Pupillavståndet är normalt 25–38 mm.

I vissa fall anges pupillavståndet i form av ett enda värde, som då normalt är 50–76 mm. När du beställer dina glasögon dividerar du detta värde med 2 och använder resultatet för både höger och vänster öga (pupillavståndet 60 mm ska exempelvis anges i beställningen som 30 mm för höger öga och 30 mm för vänster öga).

Det gör inget om du inte känner till pupillavståndet. Du kan använda vår guide Mätning av PD  eller bara lämna PD-fältet i beställningen tomt, så kontaktar våra optiker dig direkt per e-post när du har lagt beställningen.

Har du fortfarande frågor om receptet eller PD? Våra optiker hjälper dig gärna:
Du når oss på:
08-55 00 25 60
Mån–fre kl. 8–17

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av erbjudanden och följ de senaste trenderna. Prenumerera nu och få 5% rabatt på din första order.

Säkra betalningsalternativ

Välj mellan faktura, konto, delbetalning, kort och internetbank.

Säkra betalningsalternativ

Fri frakt

Vi erbjuder alltid fri frakt på alla ordrar över 700 kr och levererar med Posten för snabbast leverans!

Följ Mister Spex

Exklusiva tävlingar, senaste trenderna, och personliga råd.


** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex normala priser.