Att tänka på vid invänjning

Enkelslipade glasögon

• Tänk på att de nya glasögonen har en viss invänjningsperiod. Oavsett om du har haft samma slipning tidigare, behöver du vänja dig vid glasen och bågarna.

• Det kan ta upp till två veckor beroende på hur mycket du använder glasögonen och vilket synfel du har.

Progressiva glasögon

• Invänjningstiden på progressiva glas kan vara upp till 4 veckor beroende på ditt synfel och dina tidigare erfarenheter med progressiva glas. Rekommendationen från våra optiker är att du använder dem så mycket som möjligt under den första tiden – då vänjer du dig snabbare.

• Skulle du känna mycket obehag i samband med invänjningen av dina nya progressiva glas är et bra tips att börja med att använda dem vid mer stillasittande aktiviteter för att sedan successivt börja använda dem när du rör på dig.

• I ett progressivt glas har du en gradvis övergång mellan avståndsstyrkan i övre delen av glaset och lässtyrkan i nedre glaset. Även i ett modernt progressivt glas är läsdelens bredd något begränsad i sidled, skulle du titta åt sidorna i glaset kan du därför uppleva en viss suddighet.

• När du läser ska du för bästa närseende hålla huvudet rakt och sänka blicken, då hamnar blicken på rätt ställe i glaset.

• Rätt passform är viktigt för att dina progressiva glasögon ska fungera optimalt. Känns det inte riktigt bra med dina nya glasögon kan det vara så enkelt att de behöver en justering för att sitta bättre på just dig.

Generellt vid invänjning

• Har du tidigare haft ett par glasögon med en annan styrka än vad du nu har beställt tar det ofta längre tid att vänja sig. Ögonen måste helt enkelt anpassa sig till de nya förutsättningarna.

• Ett vanligt symtom kan vara känslan av att ”trampa luft”. Det vill säga att din avståndsuppfattning inte alltid stämmer överens med verkligheten. Detta beror på samspelet av hjärna, balanssinne och ögonen som behöver tid att vänja sig vid den nya slipningen.

• En annan faktor som kan spela in är om du tidigare haft en annan form på båge. En större eller mindre glasyta påverkar invänjningen då synfältet förändrats.

2. Mina glasögon känns inte bra – vad gör jag?

Om du har givit dina glasögon en ärlig chans enligt ovanstående punkter kring invänjningsperioden finns det några andra frågeställningar som du kan ha i beredskap att vi efterfrågar när du kontaktar vår glasögonälskande kundtjänst.

• Är ditt glasögonrecept giltigt?
Ett recept har en giltighetstid på ett år. Om receptet är mer än ett år gammalt kan synen ha förändrats och detta kan vara orsaken till att dina glasögon inte känns bra.

• Är ditt recept utformat för glasögon?
Se till att ha ett recept för glasögon och ett recept för linser. De skiljer sig åt då linsen sitter direkt på hornhinnan och glasögon en bit från.

• Stämmer dina värden på receptet överens med din beställning?
Observera att ett korrekt PD-värde är viktigt för att det optiska centret ska hamna rätt i dina glas.

• Är rätt värden registrerade i din beställning?
Ibland kan receptet vara utformat för flera olika ändamål, exempelvis läs eller terminalglasögon. Vad kom du och din optiker överens om att du är i behov av? Är det detta du har beställt?

• Din optiker är enligt patientdatalagen skyldiga att lämna ut receptet efter genomförd undersökning vilket betyder att du utan problem kan få tillgång till ditt recept när som helst.


Var den här informationen till hjälp?


Ytterligare frågor?

Vi hjälper dig gärna!

Skriv till oss på: Eller ring oss:
support@misterspex.se 08-55 00 25 60

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ta del av erbjudanden och följ de senaste trenderna. Prenumerera nu och få 5% rabatt på din första order.

Säkra betalningsalternativ

Välj mellan faktura, konto, delbetalning, kort och internetbank.

Säkra betalningsalternativ

Fri frakt

Vi erbjuder alltid fri frakt på alla ordrar över 700 kr och levererar med Posten för snabbast leverans!

Följ Mister Spex

Exklusiva tävlingar, senaste trenderna, och personliga råd.


** Alla glasögonbågar levereras med två enkelslipade, antireflexbehandlade och reptåliga plastglas (brytningsindex 1,5) och sfär på högst +6,00/-6,00 D; Cyl +2,00/-2,00 D.

.

* De överstrukna priserna är Mister Spex ordinarie priser.

Vårt optikerteam vägleder dig gärna

Vanliga frågor och svarKontakt08-55 00 25 60

Betalningsalternativ

Klarna LogoVISA LogoMastercard LogoSwedbank LogoHandelsbanken LogoSEB LogoNordeo Logo

Fraktsätt

Postnord Logo

Så att du kan shoppa tryggt online

TRYGG E-Handel Logo